Het Keto Dieet en Lipoedeem: Wetenschappelijk Bewijs voor een Veelbelovende Behandeling

Share it

Het Keto Dieet en Lipoedeem: Wetenschappelijk Bewijs voor een Veelbelovende Behandeling

Lipoedeem is een vaak miskende aandoening die vrouwen wereldwijd treft.

Het veroorzaakt pijnlijke vetophopingen, vooral in de benen, en gaat vaak niet weg door traditionele diëten of lichaamsbeweging.

Het ketogene dieet biedt echter nieuwe hoop voor het beheer van lipoedeem.

In dit artikel verkennen we recent wetenschappelijk onderzoek dat het keto dieet als een veelbelovende behandelingsoptie voor deze aandoening beschrijft, met indrukwekkende resultaten in gewichtsverlies en pijnvermindering.

lipoedeem, keto dieet, lipedema, gewichtsverlies, pijnvermindering, tailleomtrek, ontstekingsremmend, body mass index, wetenschappelijk onderzoek, keto dieet en lipedema

Datum van publicatie van het onderzoek: 27 september 2024

Het wetenschappelijke artikel werd op 27 september 2024 gepubliceerd in het tijdschrift MDPI Nutrients(MDPI).

De titel van de publicatie is “The Efficacy of Ketogenic Diets (Low Carbohydrate; High Fat) as a Potential Nutritional Intervention for Lipedema: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Het werd uitgevoerd door een team onder leiding van Dr. Alexandre Campos Moraes Amato.

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en wordt gekenmerkt door een abnormale ophoping van vetweefsel, meestal in de benen, dijen, en soms de armen.

Hoewel lipoedeem vaak wordt verward met obesitas, gaat het om een aparte aandoening die gepaard gaat met pijn, gevoeligheid, en zwelling.

Traditionele diëten en bewegingsprogramma’s hebben vaak beperkte effecten op de symptomen van lipedema, wat de noodzaak onderstreept voor alternatieve behandelingsopties, zoals voedingsinterventies.

lipoedeem, keto dieet, lipedema, gewichtsverlies, pijnvermindering, tailleomtrek, ontstekingsremmend, body mass index, wetenschappelijk onderzoek, keto dieet en lipedema

Keto Dieet: Wat Houdt het in?

Het ketogene dieet (keto) is een koolhydraatarm, vetrijk dieet dat het lichaam in een staat van ketose brengt, waarbij het vet als primaire energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten.

Dit dieet is vooral bekend vanwege zijn positieve effecten op gewichtsverlies, maar recente onderzoeken wijzen erop dat het ook positieve effecten kan hebben op aandoeningen zoals epilepsie, diabetes type 2, en mogelijk zelfs op lipoedeem.

Het Onderzoek: Keto en Lipoedeem

In september 2024 verscheen een nieuwe systematische review en meta-analyse in MDPI Nutrients die de effecten van het ketogene dieet op vrouwen met lipedema onderzocht.

Deze studie analyseerde gegevens van zeven studies met in totaal 329 vrouwelijke deelnemers, waarbij werd gekeken naar de impact van het keto dieet op onder andere BMI, lichaamsgewicht, pijngevoeligheid, en taille/heupverhoudingen.

Resultaten:

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat een ketogeen dieet significant positieve effecten had op verschillende gezondheidsparameters:

  1. Gewichtsverlies en BMI: Het keto dieet leidde tot een significante afname van zowel BMI als totaal lichaamsgewicht. De gemiddelde daling in BMI was 4,23 punten, terwijl het lichaamsgewicht gemiddeld met 7,94 kilogram afnam. Dit is aanzienlijk, vooral in de context van lipedema, waar gewichtsverlies vaak moeilijk te bereiken is met traditionele methoden.

  2. Vermindering van Taille en Heupomtrek: Naast gewichtsverlies zagen de onderzoekers ook een significante afname van de taille- en heupomtrek. De gemiddelde daling in tailleomtrek was 8,05 cm, terwijl de heupomtrek met gemiddeld 6,67 cm afnam. Deze verminderingen zijn belangrijk, omdat veranderingen in deze metingen kunnen bijdragen aan een verbeterde mobiliteit en minder fysieke ongemakken.

  3. Pijnvermindering: Een van de meest opvallende bevindingen was de afname in pijngevoeligheid na het volgen van het keto dieet. Patiënten rapporteerden een significante vermindering in pijn, wat een belangrijke verbetering van de levenskwaliteit kan betekenen. Dit suggereert dat het ketogene dieet niet alleen fysieke, maar ook functionele voordelen biedt voor vrouwen met lipoedeem.

lipoedeem, keto dieet, lipedema, gewichtsverlies, pijnvermindering, tailleomtrek, ontstekingsremmend, body mass index, wetenschappelijk onderzoek, keto dieet en lipedema

Mogelijke Mechanismen: Waarom Werkt Keto?

De exacte mechanismen waardoor het ketogene dieet de symptomen van lipoedeem vermindert, zijn nog niet volledig duidelijk. Er zijn echter enkele hypothesen:

  • Ontstekingsremmende Eigenschappen: Het keto dieet is in verband gebracht met een afname van ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP) en interleukinen. Aangezien lipoedeem vaak gepaard gaat met ontsteking van het vetweefsel, kan de ontstekingsremmende werking van het keto dieet bijdragen aan het verminderen van symptomen zoals pijn en zwelling​.

  • Vermindering van Vetmassa: Het keto dieet bevordert vetverbranding en kan helpen om vetweefsel in de getroffen gebieden te verminderen. Dit kan leiden tot een afname van de abnormale vetophopingen die kenmerkend zijn voor lipoedeem.

  • Verbeterde Insulinegevoeligheid: Koolhydraatarme diëten, zoals het keto dieet, verbeteren de insulinegevoeligheid en verminderen insulineresistentie, wat belangrijk kan zijn voor het beheer van lipoedeem, omdat insulineresistentie soms een onderliggende factor kan zijn in de ontwikkeling van deze aandoening.

Beperkingen van het Onderzoek

Hoewel de resultaten van deze systematische review veelbelovend zijn, moet worden opgemerkt dat het aantal studies en deelnemers relatief beperkt was. De meeste studies hadden een korte duur en de kwaliteit van sommige onderzoeken werd als “fair” beoordeeld, wat betekent dat er ruimte is voor verbetering in toekomstig onderzoek. Grootschaligere en langdurige studies zijn nodig om de effectiviteit van het keto dieet bij de behandeling van lipoedeem definitief vast te stellen​.

lipoedeem, keto dieet, lipedema, gewichtsverlies, pijnvermindering, tailleomtrek, ontstekingsremmend, body mass index, wetenschappelijk onderzoek, keto dieet en lipedema

Conclusie: Is het Keto Dieet een Oplossing voor Lipoedeem?

Op basis van de huidige gegevens lijkt het ketogene dieet een veelbelovende voedingsinterventie te zijn voor de behandeling van lipoedeem. Het dieet biedt significante voordelen op het gebied van gewichtsverlies, vermindering van pijn en verbeterde lichaamsomtrek. Hoewel de wetenschappelijke basis nog verder moet worden versterkt, kunnen vrouwen met lipedema overwegen om onder begeleiding van een arts of diëtist het keto dieet te proberen als onderdeel van hun behandelplan.

Voor vrouwen die lijden aan lipoedeem en beperkte resultaten zien met traditionele methoden, kan een ketogeen dieet dus een waardevol alternatief zijn. Verdere studies zullen hopelijk meer inzicht geven in hoe het dieet op de lange termijn kan bijdragen aan een verbeterde levenskwaliteit voor deze groep patiënten.

Bronvermelding

  • Amato, A.C.M., Amato, J.L.S., & Benitti, D.A. (2024). The Efficacy of Ketogenic Diets (Low Carbohydrate; High Fat) as a Potential Nutritional Intervention for Lipedema: A Systematic Review and Meta-Analysis. MDPI Nutrients. Gepubliceerd op 27 september 2024.

  • Effects of ketogenic diet on health outcomes: an umbrella review of meta-analyses of randomized clinical trials. BMC Medicine.

  • Low-carbohydrate and ketogenic diets: a scoping review of neurological and inflammatory outcomes in human studies and their relevance to chronic pain. Nutrition Research Reviews, Cambridge University Press.

Aanbevolen

4 Keto Weekmenu’s – Recepten – Boodschappenlijsten

Direct te downloaden als PDF voor slechts EUR 4,95.

Download je gids naar een gezonder jij.

Het doel van Kaythode? Keto zo simpel, gezond en duidelijk mogelijk maken, zodat ook jij kunt beginnen met keto en genieten van deze geweldige levensstijl vol gezonde goodies waar jouw lichaam blij van wordt.Logo Kaythode - Gezond Keto Eten - Sacha Kay

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Wij versturen maximaal één mail per week.

63 x Keto BBQ verkrijgbaar in onze shop voor € 4,95 als directe download in .pdf formaat.
Liever een echt boek in handen? Die kan besteld worden via Amazon voor € 12,95 (incl verz): 63 x Keto BBQ

Laatste Nieuwe Artikelen
Goed Keto Startboek
keto dieet gids, weekmenu boek, boek voor keto beginners, keto voor beginners, koop keto boek, nederlands keto boek, keto startersgids, keto startboek, keto ontcijferd, keto basis, keto basis informatie, keto beginner, beginnen met keto, keto dieet, ketose, vetverbranding, koolhydraatarm, gezondheidsvoordelen, gewichtsverlies, energieboost, keto voor beginners, ketonen, natuurlijke vetten
EUR 4,95 - PDF bestand
Populaire Recepten